I mars förra året skickade en man i 50-årsåldern i Karlstad ett hotfullt mejl till riksdagsledamoten Sofia Arkelsten. Detta efter det att sajten newsvoice.se skrivit om en motion som riksdagsledamoten gjort gällande vaccinering. Mannen fick en länk till artikeln från en vän. Han uppfattade artikeln som att tvångsvaccinering föreslogs. Det fick honom att ”hamna i en fiktiv värld”. I går hölls rättegången i Värmlands tingsrätt.

”Tvångsvaccinering. I så fall tar jag till vapen, frimurarjävel, M. V. H. …”, skriver mannen i mejlet.

Riksdagsledamoten märkte att mejlen hon fick efter sajtens artikel var ovanligt uppskruvade.

– Jag är riksdagledamot och jag har skrivit en enskild motion som handlar om att det allmänna vaccinationsprogrammet borde vara obligatoriskt så att små barn inte dör i onödan i sjukdomar som går att förebygga. Den här motionen har tagits upp av en sajt som verkar vara en nyhetssajt men som inte är det som förvrider nyheter och som har skrivit mycket om det här som kallas tvångsvaccinering. Det är ju inte det som det är frågan om. När det hände så började jag få en hel del mejl. Det var en väldigt hög konfliktnivå i de här mejlen. Och bland annat det här mejlet då som jag uppfattar som ett uttalat hot.

– Jag tycker det är en viktig diskussion att ha för det finns mycket desinformation vad gäller vaccin. Men det här är nog första gång som det blivit en sådan kampanj. Det var uppenbart att de här mejlen på något sätt hade samma inspirationskälla och jag uppfattar att det ändå möjligen var från den här nyhetssajten när det gällde orden som användes. Och det var mycket feluppfattningar och desinformation.

I ett förhör säkerhetspolisen haft med riksdagsledamoten beskrivs sajten newsvoice.se som en falsk nyhetsbyrå som ”bland annat får pengar av ryska intressen”.

Den åtalade mannen är nu djupt ångerfull. Han känner sig duperad av den aktuella sajten.

– Jag minns att det var någon som hade skickat den här länken. Henne har jag tagit bort från Facebook. Då fick jag den här länken och när jag läste det här så fick jag en känsla av läkarna tänkte tvångsvaccinera alla vuxna och att vi skulle få ett datachip i oss med den här tvångsvaccineringen. Jag fick det intrycket liksom. Så jag hamnade i en fiktiv värld.

– Att ta till vapen det var riktat mot den vårdpersonal som då skulle tvinga i oss det här.

Åklagaren frågade varför han skickade mejlet till riksdagsledamoten.

– Jag tror det var för att försöka stoppa processen på något sätt. Men det blev liksom galet. Jag vet att jag gjort en dumhet. Det var dumt av mig att skicka det, säger mannen.

– Efteråt nu så känner jag mig lurad. Jag var då så inne i känslan av upprördhet. Det skapades en fiktiv värld av den här länken i mitt huvud.

Dom i målet väntas falla nästa vecka.

HÅKAN FRISELL