Hittills i år har det kommit in 14 anmälningar till Arbetsmiljöverket från rektorer och chefer på olika skolor som drivs av Internationella Engelska Skolan i Sverige AB i Täby. Förra året kom det in 10 anmälningar. Det handlar bland annat om dödshot och fysiskt våld. Dagens Press publicerar idag utdrag ur dessa.

2018-01-29, Internationella Engelska skola Hässelby:
”Elev i åk 9 hotar … (anställd) och dennes familj, barn och vänner med döden. Elev försöker slå, sparka, putta och kasta saker på …. (anställd)”

2018-01-22, Internationella Engelska skola Göteborg:
”Elev vill gå hem till sitt hem då mamma och lillebror är hemma. Hans assistent förklarar då att han får gå hem senare från skolan varpå eleven blir arg och börjar springa omkring i skolan i förhoppning om att då bli hemskickad. När detta inte sker ger han sig först på sin assistent med slag mot huvud och kropp, spottar honom i ansiktet, sparkar honom i magen, och slår honom i magen med en biljardkö som resulterar i ett kraftigt märke och svullnad på den vuxne. En till vuxen försöker lugna eleven men blir då också slagen i ansiktet och huvudet, får spott i ansiktet och blir även han slagen med biljardkön i magen tills han lyckas ta ifrån eleven biljardkön. Skolan ringer mamma som kommer och hämtar sin son.”

2018-01-11, Internationella Engelska skola Göteborg:
”Elev ger sig på en klasskamrat genom att slå honom i ryggen och hålla fast hans fötter. Elevens assistent får bända loss honom från den andra eleven som är rädd. Elev börjar då slå sin assistent. Han tar upp ett skohorn som han leker runt med. När rektor kommer och ber att få skohornet smäller han det i bordet framför rektor.”

2018-01-10, Internationella Engelska skola Göteborg:
”Elev springer fram till elev 2 som han ser står i korridoren och knuffar honom och slår honom fast elev 2 försöker säga nej, nej. Helt oprovocerat våld mot annan elev.”

2017-12-01, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev ger sig på sin assistent genom att sparka honom i underlivet, hålla fast hans ben och samtidigt sparka honom. En i personalen försöker avstyra det hela med då ger sig eleven på honom genom att försöka strypa honom och slå mot hans bröstkorg. Eleven springer ut och kastar skor mot 5 i personalen. När rektor dyker upp slänger han den sista skon han håller i luften. Eleven springer iväg och tar tag i ett kvastskaft och hotar att slå alla som kommer nära. Han slår mot lärare och elever. Personalen tar ifrån honom kvasten och då slår han mer än 15 gånger mot kroppen.”

2017-11-30, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev håller på att förstöra för sina klasskompisar, river sönder deras arbeten. Sedan slänger han sig på golvet och håller fast både vuxnas och andra elevers fötter och vägrar att släppa. Till sist får personalen ta bort honom från de andra eleverna. Han blir då arg och ger sig på sin assistent och sparkar honom mycket medvetet i underlivet. Han slår honom också på kroppen.”

2017-11-28, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev sprutar vatten på eleverna i klassrummet. Elevassistenten tar ifrån eleven vattnet och elev1 biter då den vuxne och sparkar honom i underlivet.”

2017-11-14 Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev springer runt med en vattenspruta och sprutar ner allt och alla. Personalen ber honom sluta och ge honom sprutan. Till slut tar personalen sprutan och eleven börjar slå, riva, och spotta på personalen.”

Oktober 2017:
En ur personalen på Internationella Engelska Skolan Sverige AB i Västerås gick emellan när en lärare blev knuffad av en elev. Då blir personalen själv angripen.
”… får då själv ta emot flera sparkar mot smalben och fötter samt att eleven slår … med armbågen mot hennes bröst, armar, samt bålens sida”, skriver rektorn på skolan i en anmälan.

September 2017:
Elev på Internationella Engelska Skolans grundskola i Älvsjö skrek ”Fuck you, bitch” och gjorde tidigare denna månad utfall och försökte slå en lärare med en ryggsäck.

September 2017:
”Elev bet, slog, och rev en lärare i ansiktet, då eleven blev tillrättavisad. Försökte även senare göra samma sak och lyckades då även riva sönder lärarens skjorta”, skriver rektorn på skolan i anmälan.

2017-08-31, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev tar tag i personal med båda sina händer och försöker mycket aggressivt att få personalen ur balans genom att skaka henne.”

2017-08-30, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev ger sig på skolans specialpedagog genom att slå henne i magen och dra i hennes kläder.”

2017-08-23, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev ger sig på en flicka i klassen genom att ta tag i hennes kläder och slå henne i magen. Han gör även sönder hennes kläder.”

2017-08-22, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev slår en kvinnlig personal på fritids och försöker strypa henne med hennes sjal.”

2017-08-15, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev försöker bita personal i armen och sparka på benen.”

2017-08-14, Internationella Engelska skolan Göteborg:
”Elev är på fritids och ger sig på en av våra kvinnliga anställda genom att slå och bita henne.”

/Dagens Press

Fakta:
Internationella Engelska Skolan i Sverige AB.
Omsättning: 2 miljarder kronor (2017-06).
Resultat: minus 15.7 miljoner kronor.
Antal anställda: 2 128.

Så många anmälningar till Arbetsmiljöverket har rektorer på Internationella Engelska skola gjort de senaste åren:
2018, hittills i år: 14 anmälningar.
2017: 10 anmälningar.
2016: 3 anmälningar.
2015: 2 anmälningar.

Här några av anmälningarna från 2015 och 2016:
November 2016:
Före detta elev dödshotar personal på Internationella Engelska Skolan i Täby.
”En före detta elev som omhändertagits av sociala myndigheter och flyttad till en annan ort bland annat på grund av hot mot personal på skolan kontaktade skolan under tisdagen den 15 november 2016 och hotade en personal till livet”, skriver rektorn på skolan i en anmälan.
”Hotet är gjort mot samma personal som tidigare varit utsatt för eleven och som vittnat mot eleven i rättegång. Den hotade personalen känner nu en stor olust och fara för sitt liv.”

Januari 2016:
En elev på Internationella Engelska Skolan i Västerås dödshotar två anställda på skolan.
”En av de anställda lider mycket mentalt av detta och är mycket rädd för att gå till jobbet. Den anställde är även rädd att vara ensam utanför jobbet”, skriver rektorn på skolan i en anmälan.

November 2015:
En elev sparkar en annan elev i magen på Internationella Engelska Skolan i Bromma. Skolan polisanmälde händelsen.

Januari 2015:
Elev dödshotar en anställd på Internationella Engelska Skolans grundskola i Huddinge.
”Eleven hotade med att ta med ett vapen och skjuta den anställda”, skriver rektorn på skolan i en anmälan.