LEDARSTICK Det blir allt svårare för utländska yrkestiggare att tjäna pengar i Sverige. Platserna utanför matbutikerna tycks ge mindre avkastning än tidigare. En del av dem blir då mer kreativa i sitt tiggeri. I Karlstad har tiggare nu bandage om sina ben. Den ena av dem visar också upp stora sår på benen.

ti53

Tiggare i centrala Karlstad. Foto: Dagens Press. För beställning av bilder: redaktionen @ dagenspress.se.

Men att åka till sjukhus är inget alternativ. Till Dagens Press säger tiggaren att han inte kan åka till sjukhus för att få behandling för då tjänar han inga pengar till sin familj. Det gäller att det ser så illa ut som möjligt.

tiDSC 0059

Tiggare i centrala Karlstad. Foto: Dagens Press. För beställning av bilder: redaktionen @ dagenspress.se.

Ytterligare en annan yrkestiggare hittade ingen ledig plats att tigga på utanför en matbutik i Arvika. Då försökte han sig på att stjäla av äldre kvinnor i deras hem istället.

– Jag försörjer mina barn med tiggeri, sa den 38-årige rumänske yrkestiggaren nyligen i Värmlands tingsrätt innan han blev dömd till fängelse i fem månader för ett försök till grov stöld hemma hos en 80-åring kvinna i Arvika. Kvinnan avled en vecka efter brottstillfället. Det fördes fram i rätten att brottet var en orsak till dödsfallet.

br21

Rumän dömd för försök till grov stöld. Foto: Dagens Press. För beställning av bilder: redaktionen @ dagenspress.se.

Rumänen, som har sina fem barn boendes i Tyskland, hade först lockats till Norge med löfte om arbete. Men väl där stod det klart att han skulle tigga åt en kriminell liga. Då flydde han och hamnade efter ett tag i Arvika.

Dessa och många andra liknande händelser är gör att det nu verkar vara en majoritet av svenskarna som fått mer än nog av yrkestiggeriet.

Kopplingen mellan många av tiggarna och kriminella gäng som utnyttjar dem är mycket besvärande.

Tiggeri har alltid funnits och kommer alltid att finnas i en eller annan form. I dagarna har en socialdemokratisk minister fört på tal att utreda ett eventuellt förbud mot tiggeri. Men vi ska väl inte stoppa svenskar från att tigga i Sverige om de så vill? Att utreda ett förbud mot utländskt yrkestiggeri i Sverige är däremot fullt rimligt.

Mest beklämmande är att de EU-länder som tiggarna kommer från inte tar ansvar för de av sina mest utsatta medborgare som finns i Sverige. Detta trots att Sverige under lång tid har varit en stor nettogivare av pengar till EU. Förra året var nettoflödet till EU hela 34.5 miljarder kronor. I år väntas den avgiften landa på 19.1 miljarder kronor, eller motsvarande runt 2 miljarder EUR.

Rumänien fick år 2014 istället netto tillbaka 4.5 miljarder EUR från EU. Detta samtidigt som Rumänien lägger stora resurser på sin militära förmåga.

Motsvarande siffra för Bulgarien var 1.8 miljarder EUR och för Ungern 5.6 miljarder EUR.

LÄS OCKSÅ: Vad EU-länderna betalar och vad de får tillbaka

Det finns ingen anledning att de utsatta folkgrupperna som tigger i Sverige inte skulle kunna få mer politiskt inflytande i sina hemländer och därigenom förbättra sin situation. Att hjälpa till med det vore en bra uppgift för Sverige.

/Dagens Press