LEDARSTICK De senaste åren har Dagens Press noterat hur kontrollanter på det statliga bolaget Radiotjänst i Kiruna utsatt allmänheten för hot och våld i samband med kontroller ute i landet. Detta enligt ett antal anmälningar. Många drabbade berättar också om de trakasserier bolaget utför per telefon.

Det är nämligen så att regering och riksdag genom lagstiftning tyckas ha gett Radiotjänst rätten att månad ut och månad in ringa till personer som inte har anmält TV-licens och fråga om de skaffat TV.

Det spelar ingen roll om dessa personer säger att de inte vill ha fler telefonsamtal. Många känner sig ofredade.

Ofta hotar Radiotjänst att skicka ut inspektörer om man inte svarar på deras frågor.

Men allmänheten behöver inte svara på några frågor. Det har bolagest chefsjurist tidigare uppgett för Dagens Press.

När en person klagar på samtalen säger Radiotjänst ibland att man tar bort den personen ur sin lista. Samtidigt säger man att listan förnyas automatiskt efter 3 månader. Då börjar samtalen igen.

Det här har hållit på i många år nu.

Det är synnerligen allvarligt att ett statligt bolag beter sig så illa. I flera fall har konsumenter anmält till Konsumentverket hur kontrollanter med våld trängt sig in i bostäder för att kontrollera TV-innehav.

Samtidigt larmar personal på radiotjänst om mycket allvarliga brister i arbetsmiljön och att ledningen ignorerar dessa. Det finns anklagelser från ett skyddsombud på bolaget om att ledningen lämnat felaktiga uppgifter till Arbetsmiljöverket.

Det är hög tid att lägga ner Radiotjänst i Kiruna AB. Bolaget har orsakat för mycket lidande.

Om public service absolut måste ha våra pengar för att klara sig så bör det ske med skattemedel.

HÅKAN FRISELL

LÄS OCKSÅ: Hot och våld på Radiotjänst

LÄS OCKSÅ: Skyddsombud larmar: Radiotjänst i Kiruna AB vägrar lämna ut incidentrapporter och har lämnat felaktiga uppgifter till Arbetsmiljöverket

LÄS OCKSÅ: Konsument: Radiotjänst hänsynslöst och kränkande

LÄS OCKSÅ: Justitieombudsmannen struntar i Radiotjänst rovdrift