Apotek Hjärtat i Broby beredde antibiotika till en 5-årig pojke. Men apoteket slarvade och koncentrationen blev fel. Det orsakade biverkningar. Det har en kvalitetssamordnare på Apotek Hjärtat i dagarna anmält till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

”På förpackningen står det lös i 60 milliliter vatten genom att först tillsätta 30 milliliter och skaka kraftigt, tillsätt resten. Vid spädning tillsätter farmaceuten endast 30 milliliter vatten, vilket resulterar i dubbel styrka. Antibiotikan användes enligt doseringsetikett under fem dagar vilket innebar att pojken fick dubbelt så hög dos som avsetts på grund av den felaktiga styrkan. Pojken fick biverkningar i form av diarré och ont i magen”, skriver kvalitetsamordnaren i anmälan.

UPPDATERAD 2016-05-31

Kommentar från ICA:

"Vi beklagar verkligen det inträffade. Misstaget berodde på mänskliga faktorn då antibiotika späddes med för liten mängd vatten. Vi har gått igenom alla rutiner med medarbetarna på det berörda apoteket för att förhindra att det ska hända igen. Det är mycket ovanligt att felexpedieringar sker och vi ser mycket allvarligt på det när det händer", skriver Emelie Ericson, pressansvarig på ICA Gruppen AB, i ett mejl till Dagens Press. 

/Dagens Press