I början av året kom det in en anmälan till Arbetsmiljöverket som gällde hot på Jokarjo AB:s asylboende Alftaquren i Alfta. Då handlade det om boende som uppmuntrade till dödligt våld. I dagarna var det dags igen. Nu hotar boende med att supa sig fulla och döda anställda.

– Jag kommer att ta kontakt med arbetsgivaren på plats. Sedan får jag se hur jag gör om det är något vi vill besöka igen och fortsätta en dialog med dem. Hur de tänker kring det här. Jag har inte riktigt bestämt än om jag ska vara ärlig, säger en inspektör på Arbetsmiljöverket.

”En av våra medarbetare gjorde en brandrunda och kollade efter madrasser i boenderummen på asylboendet. Personen kliver in i ett av rummen med svägerskan till personerna som bor i rummet. När han kommer ut från rummet kliver 2 karlar fram och hotar honom och slår honom på handen så han tappar block och mobilen i golvet. De drar och puttar personen i gruppen. Tills en annan boende kliver in och hjälper han ut från situationen. En grupp av boende samlas runt om och uppmuntrar till våld och dödligt våld”, skriver en boendevärd på Altfaquren i en anmälan till Arbetsmiljöverket i början av året.

Den senaste händelsen inträffade i slutet av förra månaden och anmäldes till Arbetsmiljöverket i dagarna.

I samband med en högljudd diskussion tvingas personalen låsa in sig själva i receptionen i en timme.

Enligt uppgift uttalades hot om att boende skulle ”supa sig fulla och döda oss och förstöra boendet”.

Den som uttalat hotet ska ha fått avslag tre gångar på sin asylansökan. Han väntar nu på sin sista överklagade dom och har ”inget att förlora på att få polisanmälan etcetera på sig”, skriver personalen. Detta ”gjorde att hotsituationen kändes mycket värre och farligare”.

Arbetsmiljöverket tycker att bolagen som driver asylboendena bör vara uppmärksamma på den här typen av händelser.

– Vi märker att på vissa av de här flyktingboendena finns det människor som mår dåligt. Det blir skrik och det blir oklarheter. Det känns som det här är något som de verkligen måste hålla ett öga på apropå arbetsmiljön för sin egen personal, säger en inspektör på Arbetsmiljöverket.

/Dagens Press