KARLSTAD Idag strax efter lunch i centrala Karlstad kom en kvinna fram till Dagens Press reporter. Hon mumlade något och visade ett papper. På det stod att hon samlar in pengar till döva personer. På Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, känner man väl till bedrägeriet.

po19

”Det är bedragare som låtsas vara döva och använder vårt förbunds namn till brottslig verksamhet och lurar människor att skänka pengar till något de tror är gott ändamål. Ingen svensk dövorganisation ligger bakom lurendrejeriet som tyvärr är utspritt i flera europeiska länder”, skriver Jenny Ek, kommunikationsansvarig Sveriges Dövas Riksförbund, i ett mejl till Dagens Press.

”SDR med våra föreningar har seriös försäljnings- och insamlingsverksamhet, med ett 90-konto, som vi garanterar går till det ändamål som utlyses när insamling sker. Men vi gör inga insamlingar ute på gator. När bluffdöva uppmärksammas ökar osäkerheten bland givare vilken insamling som är seriös och inte. Vi uppmanar också till polisanmälan om någon ser bedragare. Några tidigare fall har gått till domstol och fått fällande domar. Detta efter att personer som känt sig lurade har polisanmält och polisen har kunna gripa bedragarna.”

Dagens Press lyckades fotografera både kvinnan och det papper hon visade. På det går att utläsa att sju personer gett pengar till henne. Totalt 1 600 kronor.

Det är ännu oklart om detta stämmer.

Men i värsta fall har två personer i Karlstad betalat sammalagt 700 kronor. Och en person i Väse 100 kronor.

När kvinnan märkte att Dagens Press dokumenterade hennes försök lämnade hon snabbt platsen. 

Enligt Tommy Lind på polisen i Värmland är det inte ovanligt att den här typen av bedrägerier sker i Karlstad. Men det är svårt för polisen att utreda annat än att det finns en polisanmälan om bedrägeri där någon har betalat bedragarna och sedan känt sig lurad.

/Dagens Press