KARLSTAD En 37-årig rumänsk medborgare stod vid dörren och visade upp ett kort på ett barn och ville ha pengar. När en kvinna i 80-årsåldern i Arvika gick in i sin lägenhet för att hämta lite pengar smög han efter. Väl inne i lägenheten sökte han igenom kvinnans handväska. Det erkände han under en huvudförhandling i Värmlands tingsrätt igår. Nu döms han till fem månaders fängelse för försök till grov stöld i Värmlands tingsrätt.

– Jag stoppade ner handen i väskan men jag tog inget, säger mannen, via en tolk på plats i rättssalen.

– Kanske skulle jag ta lite grand.

Enligt uppgift var emellertid väskan tom.

Åklagaren i målet menade att mannens agerande var av särskilt hänsynslös art med tanke på kvinnans höga ålder.

Den 80-åriga kvinnan avled en vecka efter händelsen. Men två redogörelser som hon han lämna till polisen lästes upp under förhandlingen.

Rumänen berättade att han försökte stjäla från kvinnan för ha råd med en tågbiljett för att besöka sina fem barn som han hade i Tyskland.

Tidigare ska mannen, enligt vad han berättade, ha lurats till Norge av en liga. Han hade utlovats arbete men något sådant fanns inte. Istället skulle han fås att tigga.

– De sa att jag skulle få ett jobb men istället fick jag tigga där och då flydde jag.

Sedan hamnade han i Arvika. Där gick han till butiker för att tigga men på platserna fanns redan andra tiggare.

Därför beslutade han sig för att gå runt till hyreshus i Arvika och ringa på för att tigga.

– Jag har bott i Tyskland i fyra år och jag har aldrig stulit. Jag försörjer mina barn med tiggeri. Den andra juli hamnade jag i Arvika och eftersom jag inte har pengar för att överleva så gick jag till Coop för att tigga men där var det upptaget. Sedan började jag gå mellan husen. Jag tiggde från unga från gamla. Jag beklagar det som har hänt det var ett misstag. Jag har inte tagit någonting från de gamla, säger mannen.

Med sig hade han ett kort på ett barn som hämtats från internet. Det och liknande bilder sprids bland tiggare.

– Det är kortet jag tigger med. Det har tagits från internet. Det bladet har jag fått från någon.

br22

Kortet som den rumänske mannen använde för att få pengar av kvinnan i 80-årsåldern. Foto: Polisen.

I det aktuella hyreshuset ringde han på hos en kvinna i 90-årsåldern. Han smög, enligt åklagaren, även efter henne in i lägenheten. Men det kunde enligt domstolen inte styrkas att han begått något brott i det fallet.

När det gäller den aktuella kvinnan i 80-årsåldern var emellertid bevisläget ett helt annat. Hon ringde direkt efter stöldförsöket till sin dotter som larmade polisen. Mannen kunde snabbt gripas och identifieras på plats.

I samband med att mannen erkände brottet under förhandlingen så bad han om ursäkt till alla berörda.

Domaren i målet berättar att mannen dömts till fem månaders fängelse för försök till grov stöld. Mannen ska hållas häktad till dess att domen vinner laga kraft.

– Minimistraffet för grov stöld är 6 månader och eftersom det är ett försök så brukar det vara lite mindre, säger han.

– Jag tror inte det var varken hårt eller lindrigt. Jag tror det ligger ganska väl i paritet med vad det borde vara.

Spelade det in att kvinnan avled en kort tid efter det brottet begicks?
– Det finns ingenting i målet som visar på att det här var en sådan konsekvens. Det har gjorts gällande att det fanns en sådan konsekvens, ett samband, men det har inte visats i målet på något vis. Det som har haft betydelse är att brottet har begåtts mot en äldre person, säger domaren.

– Det som gör försöket grovt det handlar om att det är intrång i en bostad och det är mot en skyddslös person. Det gäller inte bara det här målet utan det är vedertagen praxis att den typen av stölder och försök till stölder rubriceras ofta som försök till grov stöld om det är efter att man trängt sig in hos någon och utnyttjat någons skyddslösa ställning.

/Dagens Press