I en anmälan som nyligen blivit offentlig tar Polismyndigheten upp ett antal händelser som inträffade förra året och som involverade en legitimerad läkare. Läkaren har enligt uppgift hotat med att skjuta mot polisen. Läkaren ska även ha gjort ett antal mycket uppseendeväckande uttalanden till polisen.

Mars 2018: Läkaren ringer … och säger att han ska ta livet av sig. Om polisen kommer nära kommer han att skjuta den polisen. Enligt polisen äger läkaren flera vapen.

Efter en insats med flera patruller och polisens insatsstyrka säkras läkaren och transporters till en psykiatrisk mottagning i Borås. Läkarens vapen och licenser tas i beslag.

Juni 2018: Polispatrull beordras till läkarens hus. Läkarens ska enligt uppgift ha kastat glas mot en grannpojke.

Oktober 2018: Läkaren ringer … och säger att han ska ta livet av sig. Läkaren har enligt uppgift kastat saker genom en fönsterruta. Polisen omhändertar läkaren. Läkaren säger enligt uppgift att ”polisens makt inte är något mot den makt han har som läkare” och att ”vänta tills ni kommer till mig på mitt jobb så ska ni få se på makt”. Läkaren påpekar enligt polisen flera gånger hur härlig känslan är att råda över andra människors liv.

I samband med att polisen kör läkaren till polisstationen är det vid ett tillfälle några barn som passerar över ett övergångsställe. Då säger läkaren, enligt polisen, ”kör över dem. De förtjänar ändå inte att leva”.

Vid detta tillfälle omhändertas läkaren för berusningen enligt LOB.

Polisen har nyligen anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

/dagenspress.se