Ljusbågar har vid två tillfällen gått genom det rum i Ånge där Trafikverket har sin ledningscentral. Första gången inträffade i september förra året. En liknande händelse inträffade i år.

Enligt Trafikverket kan det vara frågan om att det har varit problem med en banlednin i närheten.

Så här beskriver ett skyddsombud på arbetsplatsen händelserna:

Februari i år:

”En ljusbåge går genom rummet och ut genom ett fönster. Detta sker i samband med att kontaktledning rasar ner på backen flera 100 meter från vår byggnad. Detta har skett vid ett tidigare tillfälle också när jag själv jobbade.”

September 2018:

”En ljusbåge går bakom vår TågX-panel efter golvet och ut genom ett fönster 3.5-4 meter från panelen. Samtidigt som detta skedde är det ett tåg ute på bangården så får något slags överslag på kontaktledningen.”

Enligt Trafikverket vidtas nu åtgärder. Man meddelar att man håller på med att säkerställa alla returströmkretsar från olika ställen på Ånge bangård.

Man har hittills hittat en avbränd kontaktledning. Det var enligt uppgift en strömmottagare på ett uppställt lok som var för tungt. Men det ska enligt uppgift inte ha varit frågan om en riktig kortslutning utan det uppstod av någon anledning en ljusbåge och kontaktledningen brändes av.

Myndigheten meddelar också att man inte kan lova att personalen på arbetsplatsen kan känna sig säker för att något liknande inträffar igen.

/dagenspress.se